Se želite predstaviti na našem portalu? Kliknite tukaj ...
Search
Close this search box.

Izdelava komposta doma: Kako uporabiti organske odpadke za gnojenje vrta

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Izdelava komposta doma: Kako uporabiti organske odpadke za gnojenje vrta

Kompostiranje doma je odličen način za recikliranje organskih odpadkov in hkrati izboljšanje kakovosti tal v vašem vrtu. Kompostiranje ni le koristno za vaše rastline, ampak je tudi okolju prijazen način zmanjševanja količine odpadkov. Razložili vam bomo, kako lahko enostavno začnete izdelovati kompost doma in kako ga uporabiti za gnojenje vrta.

Izberite primeren prostor za kompostnik

Za začetek izberite primerno mesto za vaš kompostnik. To naj bo suho, senco in blizu vode. Kompostnik lahko izdelate sami iz lesa ali pa kupite že pripravljenega.

Zbiranje in plastenje materialov

Začnite z zbiranjem organskih odpadkov. To vključuje kuhinjske odpadke, kot so olupki sadja in zelenjave, jajčne lupine, kavna usedlina; in vrtne odpadke, kot so listje, trava in rastlinske ostanke. Plasti različnih vrst materialov bodo pospešile proces kompostiranja.

Uravnavanje razmerja med zelenimi in rjavimi materiali

Pomembno je vzdrževati pravilno razmerje med “zelenimi” (bogatimi z dušikom) in “rjavimi” (bogatimi z ogljikom) materiali. Priporočeno razmerje je približno 1 del zelenih na 2 dela rjavih materialov.

Redno mešanje in vzdrževanje vlage

Kompost je potrebno redno premešati, da se omogoči dovod kisika, kar je ključno za razgradnjo materiala. Prav tako je pomembno vzdrževanje ustrezne ravni vlage – kompost naj bo vlažen, vendar ne premočen.

Uporaba komposta v vrtu

Ko je kompost zrel, ga lahko uporabite za izboljšanje kakovosti tal v vašem vrtu. Kompost lahko uporabite kot vrhnjo plast zemlje ali ga vmešate v tla pred sajenjem.

Izdelava komposta doma je enostaven in učinkovit način za izboljšanje plodnosti tal in prispevanje k bolj zdravemu okolju. Z recikliranjem organskih odpadkov ne samo da zmanjšujete količino odpadkov, ampak ustvarjate tudi dragoceno gnojilo za vaš vrt. Začnite danes in kmalu boste videli izjemne rezultate v vašem vrtu!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Ne zamudite pomembnih novic. Prijavite se na naše E-novice še danes.

Zadnje novice

Izbor uredništva

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

WooCommerce uporabljamo kot nakupovalni sistem. Za obdelavo vozička in naročila bosta shranjena 2 piškotka. Ti piškotki so strogo potrebni in jih ni mogoče izklopiti.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Odbij kolačiće
Prihvati kolačiće